søndag 12. april 2015

Planer som ser fine ut på papiret, men som ikke nødvendigvis er enige med lommeboka.


Hjelp, jeg har lagt planer for hagen!Jeg har satt opp ei liste med klematis, roser, bærbusker, syrin, kirsebærtre i tillegg til andre stauder. Men som mange nybegynnere føler jeg også at jeg har altfor dårlig tid, og at jeg ønsker å få en fin hage fortest mulig. Derfor inneholder lista planter som skal kunne dekke alle ledige plasser i hagen, og som til slutt vil få hagen til å se både blomsterrik og frodig ut.Problemet er at det blir alt for dyrt. Så hvordan skal jeg klare å ta bort noen av sortene, noe som er absolutt helt nødvendig. Jeg må jo da vente et helt år til før jeg kan plante de jeg må ta bort i år. Hmm, vanskelig.

Dessuten vet jeg jo for eksempel ikke om alle rosene i det hele tatt vil klare seg her. Kanskje de fryser bort neste vinter, kanskje laumakken tar de, kanskje, kanskje. Og bringebærene, jeg ønsker jo å få størst mulig avling så fort som mulig. Og siden jeg må vente til neste år før jeg i det hele tatt får bær, så vil jeg jo helst plante så mange planter nå i år, i stedet for å ta stiklinger av de jeg planter i år , og på den måte få  doblet antallet neste år. Da må jeg jo vente enda to år før de igjen gir bær. Vanskelig, det også.

Og så var det grønnsaksbedene, som skal være opphøyde, slik at jeg ikke bare må skaffe materialer for å få bygd de opp, men også jord, noe jeg ikke har nok av naturlig på tomta. Og siden jeg (på sikt!) har planer om 7 store bed, vil det gå med ganske så store mengder med jord.

Og så var det til slutt gapahuken, grillplassen og ny veranda, i tillegg til nytt tak på huset, og nytt panel inkludert etterisolering. Alt for mye å gjøre og altfor mye å kjøpe inn. Ja også båten da, som omsider må få vann under seg, og naustet. Og alle fjellturene jeg har lyst til å gå.

Så svaret gir seg selv:

Jeg må sette meg ned, puste dypt og rolig inn og gi meg selv tid. Kjøpe kun det jeg har råd til denne sommeren og heller fylle på med selvsådde erteblomster og blomkarse. Lage meg en sitteplass ute, der jeg kan nyte det jeg får til, og slutte å tenke på (bekymre meg om) alt jeg ikke får tid og råd til. Slutte å legge så store planer at det virker umulig å få gjennomført alle sammen. Får jeg én rose til å blomstre, bør jeg være fornøyd. Og kanskje jeg klarer å få laget et provisorisk drivhus, der jeg ihvertfall kan få til omså bare én tomatplante. Nyte lukten av erteblomstene sammen med nybakt kake og nytrukket kaffe. Og kanskje det kommer noe innom.


Men så var det den ferien da, i juli... Vanning og luking...

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar